Iskän töistä laivat viedään säännöllisesti telakalle, eli ne nostetaan junakiskoilla vedestä ylös ja tutkitaan ja hoidetaan niiden pohjia, jos vaikka kalat ovat niitä purreet. Yhtenä päivänä me mentiin äidin kanssa katsomaan kun Suomen Suvi oli siellä hoidettavana, ja minä oikein hämmästyin. En iskän laivaa, vaan siellä samassa paikassa ollutta vanhaa laivaa nimeltä Jyväskylä. Se on hurjan vanha, kuulemma melkein yhtä vanha kuin S/S Suomi-laiva, mutta tämä Jyväskylä on hurjan huonossa kunnossa. Siitä on kone mennyt rikki eikä se myöskään enää pysyisi veden pinnalla, siksi se on täytynyt nostaa kuivalle maalle. Siellä se haukkoo henkeään ja valittaa tuulessa, ihan hylättynä ja yksin. Alunperin se kai on pitänyt kunnostaa, mutta nyt siitä ei kukaan välitä, sen annetaan ruostua ja rapistua. Äidille ja minulle tuli oikein surullinen olo kun katselimme tuota laivaa. Kerran se on ollut uljas valkoinen höyryäjä Päijänteen sinisillä aalloilla. S/S Jyväskylästä vanhoja kuvia löytyy mm. täältä.

1560928.jpg

Toinen vanha laiva joka on oikeastaan vielä huonommassa kunnossa, on Lahtis-laiva. Se oli maannut pohjaan uponneena Jyväsjärvellä, kunnes iskä ja sen työkaverit olivat tulleet ja nostaneet sen kuivalle maalle Jyväskylän satamaan. Sielläkään kukaan ei siitä välittänyt, ja sen sisällä kasvoi ruohoa ja puu. Kunnes kerran, eräät höyrylaivaihmiset päättivät että Lahtis-laivan pitää vielä elää, ja he siirsivät sen tuonne mummolaan. Siirtoa varten laiva leikattiin kahtia, eikä sitä ole vieläkään liimattu yhteen. Kuitenkin sen pohjaa on korjattu ja sen pinta maalattu ettei se enää ruostu. Eikä sen sisällä kasva kasveja. Lopullinen kunnostaminen on vaan rahasta kiinni, Lahtis-laivalla on paljon ystäviä jotka haluavat sitä hoitaa ja auttaa. Mutta kenellä olisi niin paljon rahaa kuin ison laivan uudelleen rakentaminen vaatisi?

1586194.jpg

Aina ei laivan tai veneen tarvitse olla iso tai kovin vanhakaan, kun ihmiset vaan eivät välitä:

1586206.jpg

Sitten taas vastakkainen esimerkki on tämä Kaima-laiva, joka kuulemma on myös ollut pelkkä luuranko. Ihmiset sen ympärillä rakensivat, korjasivat ja entisöivät sen näin hienoksi, ja se on saanut uudessa elämässään jo monta kesää iloisena höyrytä Päijänteellä:
(ohops, kuvassa onkin S/S Toimi... etsitään tähän kuva Kaimasta pikapuoliin. Anteeksi.)
1586215.jpg